• VIOD JO9-1’s “Last Dance”

  18 jun 2023
 • Om sommige datums in de competitiekalender staat een rood cirkeltje. Zo ook om 17 juni 2023 voor de JO9-1. Na een seizoen vol mooie resultaten in de Hoofdklasse JO9 met veel hoogtepunten (o.a. 3x winst tegen de leeftijdsgenoten van De Graafschap en een mooie 3e plaats op het VTT Talententoernooi) was zaterdag 17 juni de laatste kans om een tastbare prijs te pakken op het Henk Evers Toernooi bij VDZ in Arnhem.

  Er was gedurende het seizoen bewust gekozen voor dit toernooi om onze VIOD JO9 strijders kennis te laten maken met teams uit een andere regio en bijbehorende andere voetbalstijlen. Na dit seizoen voetballen zowel Ferre Evers als Jop Maas bij de Graafschap; dus voor het JO9-1 team in haar huidige bezetting en voor Ferre en Jop in het bijzonder was dit de “Last Dance”. 

  17 juni ving stralend aan met een graad of 18, een lekker zonnetje en strakblauwe lucht. Dit in combinatie met een strakke groene grasmat (deels nog in de schaduw van de bomen), een gemotiveerd team en de massaal gekomen VIOD Tifosi (ouders) langs de kant zorgde voor een ideale setting voor spektakel. En zo geschiedde…

  In de poulefase was VIOD ingedeeld in poule A (de Hoofdklasse teams) bij SML JO9-1 uit Arnhem, AVV Columbia JO9-1 Apeldoorn uit en VVZA JO9-1 uit Amersfoort. Allereerst stond de wedstrijd tegen AVV op het programma. Onze VIOD’ers schoten daarbij uit de startblokken. AVV werd vanaf de eerste minuut vastgezet en in 20 minuten tijd met maar liefst 9-3 gesloopt. Gelijk hierna volgde zonder rust de wedstrijd tegen VVZA. De krachtsexplosie van de eerste wedstrijd deed zich in deze wedstrijd lichtelijk gelden, maar alsnog werd ook VVZA met 4-1 teruggewezen. 

  De derde en beslissende poulewedstrijd tegen SML was daarmee tegelijk de wedstrijd om de finaleplaats. Ook SML had twee keer gewonnen van VVZA en AVV en stond daarmee samen met VIOD gelijk in punten, echter met een minder doelsaldo. De wedstrijd tegen SML kende voor VIOD een valse start. In no-time stonden onze VIOD’ers met 0-2 achter. Zoals wel vaker dit seizoen worden juist op deze momenten de mouwen opgestroopt, vakkundig in de handen gespuugd en een reservevaatje “karakter” opengetrokken. In een intens potje voetbal werd SML uiteindelijk met 3-2 verslagen waarna poulewinst en het ticket voor de finale tegen de nummer 1 van poule B in the pocket was. 

  De laatste wedstrijd om het hoogste eremetaal werd gespeeld tegen OVC ’85 JO9-2 uit Oosterbeek. Dit team was 1e geworden in poule B die vooral bestond uit 1e klasse teams. Nog een keer werd de VIOD-heren gevraagd om te vlammen. Dit moment zou het seizoen de gouden glans kunnen geven die dit mooie seizoen verdiende. Zoals Henny Huisman ooit zong: “er kan er maar 1 de winnaar zijn”. En dat werden de strijders van VIOD. Zoals het finales betaamt was dit een wedstrijd op zich waar het eremetaal zorgt voor onverhoedde krachten bij de tegenstander. VIOD kwam snel op 2-0 voorsprong. Echter zette OVC een tandje bij, mede geholpen door een creatieve omzetting van een niet nader te noemen VIOD-leider die het elftal wat ontwrichtte (Magna Mea Culpa). Tot halverwege de tweede helft ging het qua score gelijk op. In de slotfase liep VIOD toch uit naar een comfortabele 6-3 voorsprong.

  Goud! De ontlading, schouderklopjes, de “teamslinger” naar de ouders langs de lijn, het welverdiende ijsje gevolgd door het podium en de foto’s met de beker. VIOD JO9-1 heerste die dag op 17 juni bij VDZ. Eindbazen van veld 7A, koningen van kleedkamer 14. Wat kan een “Last Dance” mooi zijn…

  Een bijdrage van: Martijn Goes, leider VIOD JO9-1