• Sportcafé 90 jaar vv VIOD

  27 okt 2018
 • Op maandag 22 oktober 2018 was de kantine van vv VIOD omgetoverd in een heus Sportcafé. Om het 90-jarig bestaan van de club luister bij te zetten, was Pascal Kamperman uitgenodigd om een aantal vooraanstaande gasten uit de voetbalwereld aan de tand te voelen. Pascal Kamperman is een bekende tv-presentator, onder andere bij FOX-Sports en Voetbal Inside. Maar veel meer dan dat was hij laatste man in een van de vele jeugdelftallen onder leiding van de Archivaris, August van Onna.

  Het onderwerp van de avond was de kwaliteit van de jeugdopleiding in Nederland. Aan tafel zat een surplus aan gasten. Die allen ook goed van het woord konden. Gooi een euro in een voetballer en hij stopt niet meer. Praten over voetbal blijft een verschijnsel op zich, we krijgen er geen genoeg van en het heeft zelfs iets rustgevends. Die avond had ik van tijd tot tijd het gevoel in slaap te worden geschommeld. Praten over voetbal is als het voorlezen aan je jongste spruit, vlak voor het slapengaan. Het is heerlijk, het is huiselijk, het is vredig.

  Als directeur Voetbalontwikkeling KNVB zat Art Langeler aan tafel. Art viel op door zijn rust in antwoorden en groot relativeringszin. Naast hem zat Mister Graafschap en kind van de club, Rogier Meijer. Rogier werkt tegenwoordig als trainer JO19-1 bij N.E.C. 'Door mijn aderen stroomt gewoon rood bloed,' toen hem gevraagd werd naar de kleur. Rogier zat er ontspannen bij. Zijn zoon voetbalde op de gang en kwam zo nu en dan even kijken of oma nog een zakje chips voor hem had. Op de kop van de tafel zat Jefta Bresser, onlangs aangetrokken als Hoofd Jeugdopleiding bij de Graafschap. Met Jefta zat er veel kennis op het vlak van opleidingen aan tafel. Meer dan eens gaf hij blijk van visie en een gezonde kijk op de ontwikkeling van de hedendaagse jeugd.

  Sjoerd Ars was aangeschoven als de nieuwe Technisch Manager Voetbalzaken bij Fortuna Sittard. Hij vertelde dat hij na de wedstrijd tegen De Graafschap huiswaarts ging met het supporterssjaaltje diep weggestopt. 'Gelukkig was het al donker,' lachte hij. Thomas Ruesink, trainer JO11 bij PSV, maakte het gezelschap aan tafel compleet. Thomas was die avond dé meester die je je kind gunt op de basisschool. Met veel aandacht voor het kind zelf en zijn ontwikkelingsbehoefte, liet Thomas zien dat het zijn van een jeugdtrainer meer is dan het klaarzetten van een circuit en het oppompen van ballen. De prikkelende openingsvraag van Pascal Kamperman: 'Het is niet best gesteld met onze jeugdopleiding in Nederland, of niet?' werd direct gepareerd door Art Langeler, die stelde dat nergens anders ter wereld - dus ook niet in de grote voetballanden - betere opleidingen met zoveel visie te vinden waren. Dat niet de mate van opleiding de reden was van het mondiaal wegzakken van Oranje, maar simpelweg het uitblijven van successen.

  De toon was gezet. Het publiek ging er eens goed voor zitten.

  Alle tafelgasten waren het hartgrondig met elkaar eens dat de kwaliteit van de jeugdopleiding valt of staat met de kwaliteit van de trainer. Allen vonden ook dat het geld in het opleiden van de jeugd vooral gestoken moest worden in het blijven bekwamen van jeugdtrainers. Zo nu en dan werd er veelbetekenend gekeken naar Art.

  Na de pauze, toen de clubmensen Mick Hermsen (Manager Jeugdopleiding VIOD) en Patrick Willemsen (trainer JO15-1 VIOD) ook aanschoven, werd nog eens door allen benadrukt hoe belangrijk het was de meest bekwame trainer op de jongste jeugd te zetten. 'Dan maak je werkelijk het verschil!' zei Jefta Bresser. Mick en Patrick stelden dat waar het kind ook speelt - of het nu bij PSV, Ajax, De Graafschap, VIOD of Zeeburgia is - het plezier moet altijd voorop staan. Daarnaast moet het kind vooral uren maken. Sjoerd Ars sprong bij en vertelde met een club uit Didam in gesprek te zijn om na schooltijd aldaar te kunnen voetballen. En dan zoveel mogelijk.

  De vijf mannen leken met weemoed te refereren aan een tijd van straatvoetbal en buitenspelen. Ze waren altijd met een bal bezig en hadden de hele stad of dorp tot speelgebied gemaakt. Tegenwoordig is het speelgebied niet veel groter dan huis, school en voetbalclub. 'Welk kind blijft na de training nog hangen om een paar ballen op de goal te jassen?' Ook werd Wiel Coerver van stal gehaald. Zijn geavanceerde trainingsmethoden blijken nog steeds te gelden en worden weer omarmd door ondermeer de jeugd van De Graafschap.

  Ook het belang van multisporten was onderwerp van gesprek. Zo werd de stramme Clint Leemans - nu het kanon van PEC Zwolle - naar judo gestuurd. Het genereerde goede effecten voor zijn voetbalspel. 'Voetballers zijn van nature al multisporters, vanwege een groot balgevoel,' zei Sjoerd Ars, 'Zo kan ik bijvoorbeeld heel aardig tafeltennissen!'

  Pascal lachte beminnelijk.

  Tot hun zestiende leeftijd is het voor de ontwikkeling van de speler ook belangrijk aan meerdere posities op het veld te hebben geroken. Teneinde verantwoordelijk te kunnen vaststellen welke posities nu werkelijk het meest passend is bij de speler. 'Heb ik destijds ook bij Pascal Kamperman geprobeerd,' fluistert de Archivaris in mijn oor, 'Maar hij verliet de loopgraven achterin nooit!' Aan het einde van de avond hield Pascal een pleidooi om specifieke kennis met elkaar te delen. De BVO's hebben daarin vaak een voorsprong op de amateurclubs. 'De kinderen in Qatar lopen hele dagen op slippers. Pas veel later begrepen we wat dat doet met de groei van voeten. En met het lopen op voetbalschoenen!' zei Thomas Ruesink, 'Dat heeft ons aan het denken gezet. Wat hebben onze spelertjes werkelijk van ons nodig om uit te groeien naar volwassen voetballers?'

  De conclusies waren snel gemaakt.

  Het begint met een doordachte voetbalvisie op clubniveau met volledig commitment van goed opgeleide trainers. Daar hoort kennis bij op het gebied van beweging en pedagogiek. Daar hoort bij dat er kennis is van de verschillende fasen van ontwikkeling. De aanpak voor JO-11 is een andere dan die van JO-19. Dat er kennis is van de effecten van de 'biologische leeftijd' of 'geboortemaand'. En welke uitwerkingen deze kunnen hebben op het formeren van een team. Zowel Mick als Patrick onderstreepten het belang van het delen van dergelijke kennis.

  Het was een mooie avond. Onder applaus van zo'n honderd man sloot John Brands de avond en bedankte hij alle gasten met een ferme handdruk en een doosje wijn. Annie, in haar nieuwe jurk, reikte de bloemen aan. Annie was ook naar de kapper geweest, zagen we.

  door Ferdinand ter Haar

   

  foto's van deze avond: KLIK HIER