• Musa (12), Ensar (8) en Arif (6) Tanir van de HMQ Cup naar De Graafschap en Ajax

  25 jun 2021
 • Al fotograferend op een vroege zaterdagochtend bij de HMQ Cup viel mijn oog op dat kleine ventje - met die wat langere haren - die allerlei trucjes aan het doen was met een bal. Snel, technisch vaardig en vooral lekker speels, zoals het hoort op die leeftijd. Toen ik later op de dag de foto’s van de SD kaart afhaalde, was ik toch wel benieuwd naar wie dat kleine kereltje nu eigenlijk was.

  Na een paar appjes was het al snel duidelijk. “Dat is Arif. Het broertje van Ensar, Musa en Medine. Zes jaar oud, maar gaat volgend seizoen - net als zijn broers - naar De Graafschap”. Wow, dacht ik. Drie broers en allemaal op jonge leeftijd naar De Graafschap! Later in datzelfde weekend bleek zelfs dat Musa, de oudste van het stel, komend seizoen gaat spelen bij Ajax.

  Tijd voor een interview dus met deze talentvolle broers die hun carrière allemaal zijn begonnen op de vroege zaterdagochtend op Sportpark Dichteren. De voormalige RABO-cup, nu HMQ Cup en straks de Plus Dichteren Cup blijkt een broedplaats van jong talent.

  Vrijdagavond 18 juni 2021, de drie broers komen samen met hun moeder Lia aangelopen op Sportpark Dichteren. Samen met de andere talenten Bruno Valerjev (7) en Daryl Chevalking (12) zijn ze klaar voor het interview en het maken van de fotos. Musa staat klaar in zijn Ajax-tenue. Ensar draagt zijn kleding van De Graafschap en Arif straalt trots in zijn VIOD-kleding. Alvorens we aan de picknicktafel op het terras gaan zitten, maken we eerst een paar foto’s van Bruno, Daryl en de broertjes Tanir op het veld, op de tribune en in de dug-out. Al snel wordt duidelijk dat de jongste, Arif, niet onder doet voor zijn grote broers. Gevat en totaal niet verlegen loopt hij over het sportpark. Na het maken van de foto’s werd het tijd om het verhaal achter de broertjes maar eens vast te leggen. Ondanks de hevige stortbui, die zelfs de training van 45+ even deed stil leggen, vertelden de jongens vrolijk en trots hun verhaal.

  Familie Tanir
  Het gezin Tanir bestaat uit vader Serhan, moeder Lia, dochter Medine (10) en de drie broers, Musa (12), Ensar (8) en Arif (6). Waar dochter Medina graag danst en eigenlijk ook wel zou willen voetballen, zijn het de drie broers die al op jonge leeftijd lid worden van VIOD. De jongens vertellen trots dat ze de voetbalgenen van hun vader hebben (die met o.a. Klaas Jan Huntelaar, Johny van Beukering en Rogier Meijer speelde in de C-jeugd van De Graafschap) en het slimme karakter van hun moeder. De jongens kennen de pleintjes in Dichteren, voetballen regelmatig op De Groene Wig en ook thuis wordt weleens een balletje getrapt. De RABO Cup (Musa) en later de HMQ Cup (Ensar en Arif) is voor de talentvolle broers echter het startpunt geweest van hun voetballoopbaan in clubverband.

  Musa naar Ajax
  Musa zet zijn eerste stappen op het voetbalveld in de toenmalige RABO Cup om vervolgens in VIOD F11 furore te maken. In de F11 wordt Musa gescout door De Graafschap waarna hij de volgende seizoenen zijn opwachting maakt in de jeugd van De Graafschap op sportpark "De Bezelhorst".

  Na twee seizoenen in de JO9, één seizoen in de JO11, één seizoen in de JO12 en één seizoen in de JO13 van De Graafschap melden diverse topclubs zich bij de familie Tanir. Nu basisschool Mozaïek er voor Musa op zit, is het tijd om een keuze te maken. Blijft Musa bij De Graafschap of maakt hij de stap naar een topclub. Voor Musa een eenvoudige keuze. Hij gaat naar zijn favoriete club Ajax!

  Na inmiddels verschillende schoolvakanties te hebben doorgebracht in Amsterdam, gaat het avontuur nu echt van start. Musa gaat vanaf medio augustus doordeweeks wonen bij zijn tante in Utrecht. "Ajax wil niet dat kinderen per dag meer dan 1,5 uur reizen"; aldus Lia. Dagelijks zal Musa door Ajax worden opgehaald en naar het Caland Lyceum in Amsterdam worden gebracht. Daar volgt hij samen met een deel van zijn teamgenoten het VWO in een topsportklas. Na schooltijd wacht de training en de huiswerkbegeleiding op sportpark “De Toekomst”. Vervolgens brengt Ajax hem weer naar zijn tante in Utrecht. Na de wedstrijd op zaterdag komt Musa terug naar Doetinchem om daar vast en zeker met zijn broers nog een potje te gaan voetballen in Dichteren.

  Uiteindelijk hoopt Musa als aanvallende middenvelder en echte nummer 10 zijn grote droom - spelen bij een grote club in de Champions League - waar te maken. Tot die tijd zal hij zijn idolen Frenkie de Jong en Neymar nauwgezet volgen en vele meters maken op “De Toekomst”.

  Ensar naar De Graafschap JO10
  Ensar start met voetballen bij de HMQ Cup op het hoofdveld van VIOD. Al tijdens het eerste jaar bij de HMQ Cup wordt Ensar opgepikt door De Graafschap. Komend seizoen gaat Ensar het derde jaar in bij de jeugdopleiding van de superboeren. Na de JO8 en JO9 speelt hij komend seizoen in de JO10. Hij hoopt - net als vorig seizoen - weer te gaan spelen om de prijzen. Het periodekampioenschap van vorig seizoen en de daarbij behorende ereronde in een vol stadion De Vijverberg smaakt hem absoluut naar meer!

  Arif naar De Graafschap JO9
  Na Musa en Ensar is het nu ook de beurt aan Arif. Ook Arif wordt al in zijn eerste jaar bij de HMQ Cup opgepikt door de scouts van De Graafschap. Komend seizoen speelt Arif in de JO9 van de superboeren, waar hij hoopt net zo goed te worden als zijn grote idool, Ronaldo.

  Uiteindelijk ronden we het interview af met het schieten van nog een paar foto’s op het terras, waarna de broertjes en moeder Lia trots huiswaarts keren. Nog even genieten van de komende schoolvakantie en ingeval van Musa de laatste weken op basisschool Mozaïek in Dichteren en het avontuur voor de familie gaat echt beginnen. VIOD blijft de jongens zeker volgen. Op de pleintjes in Dichteren, maar straks vast en zeker ook in het stadion of op TV.