• Met de borst vooruit. 38 jaar shirtreclame bij VIOD 1.

  23 jan 2021
 • Niet alleen het vlaggenschip van VIOD heeft een shirtsponsor, maar tegenwoordig dragen alle teams al jaren een naam van een sponsor op de wedstrijdkleding. Dit is voor iedere club, naast de contributie en kantine-opbrengsten een zeer belangrijke bron van inkomsten. Dit was bijna 40 jaar geleden heel anders.

   door John van der Kamp, m.m.v. Archivaris August van Onna.

  Een van de laatste standaard elftallen, die bij VIOD nog zonder reclame speelden was het team van Jan Bröcking, de oefenmeester van VIOD in de periode 1980 tot 1982. Vanaf 1983 heeft VIOD 1 altijd met een naam van een sponsor op het shirt gespeeld.

   

   Start shirtreclame bij VIOD

  De start van het seizoen 1983-1984 is het eerste seizoen wanneer VIOD 1 met reclame op de borst is gaan spelen. De eer gaat naar Claus Sport, de eerste shirtsponsor bij VIOD. Claus Sport is de sportzaak, waar VIOD-leden altijd terecht konden voor de sportspullen. Dat was in een tijd, dat men zelf voor voetbalkousen, shirtje en voetbalbroekje moest zorgen en betalen natuurlijk.

   

  Claus Sport blijft tot 1990 de hoofdsponsor van v.v. VIOD en dit levert voor onze club heel wat materialen op, vooral voor de trainingen.

   

   Wim Eimers van shirtsponsor tot ere-sponsor

  In het jaar 1990 komt er een nieuwe sponsor. Wim Eimers steunt VIOD niet alleen als shirtsponsor maar ook op andere vlakken ondersteunt hij de club. Maar al snel geeft hij aan vooral voor het eerste elftal iets extra’s te willen doen. Diverse keren ook onder de naam “De Sponsor”.

  Bijna een heel decennium blijft Eimers VIOD trouw als shirtsponsor, tot aan 1990. Hij ondersteunt VIOD financieel bij oefenwedstrijden tegen betaalde clubs en is de sponsor van de zitbanken langs het hoofdveld op Sportpark De Hoop. Twee keer lijkt hij wat verwarring te willen zaaien. In het seizoen 1993-1994 speelt VIOD 1 in een Zebra tenue, maar dan in het rood-wit. Twee jaar later, in het seizoen 1996-1997, speelt VIOD met “De Ruitershop” op de borst. De naam van de onderneming van zijn dochter Cecile.

   

   

  Wim Eimers is jarenlang sterk betrokken bij de financiën van onze club en is ook twee jaar penningmeester geweest. Na de verhuizing blijft hij op Sportpark Dichteren nog steeds betrokken, maar beperkt zich daar tot het sportpark beheer, de stichting SESD.

  Zijn lange staat van dienst voor VIOD was voor het bestuur de aanleiding om Wim Eimers in 1999 te benoemen tot Ere-Sponsor van v.v.VIOD.

   

  FASTFLOOR van Frans ter Horst wordt de nieuwe sponsor

  In 1999 treedt Fastfloor aan als hoofdsponsor. Eigenaar Frans ter Horst heeft zelf nog wat (jeugd) herinneringen aan onze club. Mogelijk daarom sponsort hij jarenlang ook nog een klassement van “prestaties” van jeugdteams die spelen op een lager niveau, de niet-selectieteams. Er staan scouts langs de lijn, die beoordelen of er met durf, inzet, samenspel en beperkt talent heel veel plezier wordt behaald. Zo’n klassement kan dan ook een B3 of E5 als winnaar krijgen. De winnaar wordt door Fastfloor beloond met een gevulde envelop voor bijvoorbeeld de Mc Donalds of een ander gezamenlijk uitstapje.

   

  VIOD verhuist naar Sportpark Dichteren

  Als Sportpark Dichteren het onderkomen gaat worden voor onze club, treedt Fastfloor terug en neemt bouwbedrijf Bruil uit Ede, dat het clubgebouw realiseerde, de sponsor-fakkel over. Voor de periode vanaf 2002 tot het jaar 2006, deels toen nog op De Hoop, deels op het nieuwe moderne sportpark. Het kledingmerk van dit rode shirt is Beltona en de sponsor uiting in Bouwbedrijf Bruil.

   

   

  In 2006 stopt hoofdsponsor Bruil ook als shirtsponsor en als er zo gauw geen nieuwe kandidaat wordt gevonden, blijkt Wim Eimers weer de redder in de nood te zijn. Zijn bedrijf Aves (appartementen locatie in Spanje) siert slechts één seizoen op het clubtenue van het kledingmerk NIKE op het shirt van VIOD 1, maar het levert wel meteen promotie op. In de beslissende wedstrijd op het terrein van Concordia Wehl werd tegenstander HC’03 met 2-0 verslagen en promoveerde het team van hoofdtrainer Wilbert Nakken en assistent-trainer Michel Koolenbrander naar de 3e klasse.

   

  Van rood/wit naar het zwarte tenue.

  Na het seizoen 2006-2007 speelt VIOD 2 jaar lang in een zwart tenue van het kleding merk Hummel en geeft een wijziging aan de KNVB door, dat de tenue kleuren zwart is geworden. VIOD speelde in haar bestaan al eerder in een zwart-tenue, destijds met een witte V. De wijziging komt niet bij iedere scheidsrechter aan en verwacht een VIOD binnen de lijnen met het rode tenue. Ook de keeper van de tegenstander kwam destijds enkele keren gewoon in een zwarte keeperstrui het veld op.

  Nieuwe hoofdsponsor: Mulders & Quint Makelaardij

  Inmiddels heeft VIOD een nieuwe hoofdsponsor en prijkt de naam van Makelaardij Mulders & Quint op de zwarte shirts van het kledingmerk Jako. Een nieuw shirt met een rood-witte V, met het VIOD-logo op de kousen.

   

  In de zomer van 2012 wordt het contract met hoofdsponsor Mulders & Quint Makelaardij met 3 jaar verlengd en zal de naam van de hoofdsponsor tot minimaal juli 2015 op de borst van het eerste elftal getoond worden.

  Tijdens de trainersperiode van Sander Huls speelt VIOD 1 vanaf 2013 in de zwarte shirts van Jeni. Een eigen kledingmerk van onze hoofdtrainer. De rood-witte V hals staat er nu mooier op. Met deze shirts promoveren we van de 3e naar de 2e klasse. Eerst o.l.v. van Sander Huls, maar wordt tijdens de winterstop vervangen door Huub van Laarschot, daar degradatie dreigt. Huub van Laarschot weet het tij te keren en pakt op de laatste speeldag (3-1 tegen OBW, doelpunten van Jos Klein Bleumink, Marten van Delden en Patrick van Haren) zelfs de 3e periodetitel. In de nacompetitie slaagt VIOD erin om de promotie naar de 2e klasse te realiseren door DCS in Zevenaar in de slotminuten te verslaan.

  Clubhistorie: 2e Klasse KNVB

  Het seizoen 2014-2015 breekt aan en voor het eerst in haar historie speelt VIOD in de 2e klasse van de KNVB. Wilhard Knipscheer is de hoofdtrainer met assistent André Schel. Dit duo kan rekenen op een versterkte selectie met nieuwkomers Rogier Meijer, Ilker Zivali, Kaye Coppoolse en Jeroen Buunk. Halverwege neemt Fethi Ozerdogan het roer over, maar VIOD weet zich niet te handhaven. Na de dubbel tegen Gendringen (1-2, 3-3) in de nacompetitie volgt degradatie naar de 3e klasse.   

   

  QUICK wordt nieuwe kledingleverancier van vv VIOD Doetinchem

  Na de kledingleveranciers Jako en Jeni wordt vanaf het seizoen 2015-2016 QUICK het kledingmerk voor alle teams van VIOD. Tijdens een Algemene Leden Vergadering wordt door de leden gestemd hoe het nieuwe shirt zal worden.De rood-witte V hals wordt vervangen door een verticale balk. Het reserve tenue is in het wit met rode broek. Voormalig profvoetballer Tim Bakens is de hoofdtrainer en heeft als assistent-trainer Wilbert Nakken. Nakken was eerder vier seizoenen hoofdtrainer bij VIOD. Het debuutjaar met Tim Bakens gaat moeizaam en met slechts 15 wedstrijdpunten degradeert VIOD rechtstreeks naar de 4e klasse. De tweede degradatie achtereen.

  De naam van de shirtsponsor wordt iets veranderd en heet nu “Heilbron Mulders Quint Makelaardij” en is het contract met de hoofdsponsor opnieuw verlengd tot medio 2020. Het shirt heeft een nieuwe naamlogo en op de kousen staat het nieuwe VIOD-logo. VIOD weet zich na de degradaties binnen twee seizoenen zich te herpakken. In 2017 eindelijk weer een kampioenschap en een jaar later promotie in de 3e klasse via de nacompetitie, o.l.v. hoofdtrainer Jan Lorsé en assistent-trainer Manfred Wieben.

   

  Vanaf het seizoen 2018-2019 acteert VIOD weer in de 2e klasse en handhaaft dat seizoen op de laatste speeldag na een 2-2 gelijkspel in Zevenaar tegen DCS. Het tenue blijft onveranderd en contract met kledingleverancier Quick/Kogros loopt af. 

   

  Dan wordt tijdens het seizoen 2019 - 2020 het voetbalseizoen onderbroken door het virus Corona. In het voorjaar op 8 maart wordt naar later blijkt de laatste competitie gespeeld, thuis tegen Quick 1888 (1-2). De KNVB legt de competitie stil en de overige wedstrijden worden niet meer gespeeld. VIOD staat 11e en mag ook in het seizoen 2020-2021 weer uitkomen in de 2e klasse. Het kledingcontract met Quick/Kogros wordt verlengd en het plan is dat alle teams m.i.v. het seizoen 2021-2022 met een nieuw shirt gaan voetballen.

   

  38 jaar shirtreclame op de borst van het vlaggenschip van VIOD. Met als hoogtepunten twee kampioenschappen en 2 maal een promotie via de nacompetitie. Welke naam van de shirtsponsor op het aankomend seizoen op de borst van het shirt van VIOD 1 zal komen te staan is nog niet bekend. In ieder geval een nieuwe naam, want onze huidige hoofdsponsor heet sinds januari 2021 “Heilbron Makelaardij”.

  Tekst: John van der Kamp en August van Onna

  Fotografie: Erik Eijkelkamp, Frank Harmsen, Maurice Hollmann, Harms Jansen en John van der Kamp.

  ( interesse in de originele digitale teamfoto's, die in dit artikel zijn geplaatst? stuur een e-mail naar John van der Kamp: webmaster@vioddoetinchem.nl )

 • Foto Galerij:  Met de borst vooruit. 38 jaar shirtreclame bij VIOD 1.

  ( interesse in de originele digitale teamfoto's, die in dit artikel zijn geplaatst? stuur een e-mail naar John van der Kamp: webmaster@vioddoetinchem.nl )

 • VIOD 1: Seizoen 1981 - 1982

 • VIOD 1: Seizoen 1988 - 1989

 • VIOD 1: Seizoen 1991 - 1992

 • VIOD 1: Seizoen 1992 - 1993

 • VIOD 1: Seizoen 1995 - 1996

 • VIOD 1: Seizoen 1999 - 2000

 • VIOD 1: Seizoen 2002 - 2003

 • VIOD 1: Seizoen 2004 - 2005

 • VIOD 1: Seizoen 2005 - 2006

 • VIOD 1: Seizoen 2006 - 2007

 • VIOD 1: 2006 - 2007 (uit-tenue)

 • VIOD 1: Seizoen 2010 - 2011

 • VIOD 1: Seizoen 2013 - 2014

 • VIOD 1: Seizoen 2014 - 2015

 • VIOD 1: Seizoen 2015 - 2016

 • VIOD 1: 2015 - 2016 (uit-tenue)

 • VIOD 1: Seizoen 2016 - 2017

 • VIOD 1: Seizoen 2017 - 2018

 • VIOD 1: Seizoen 2018 - 2019

 • VIOD 1: Seizoen 2019 - 2020

 • Foto Galerij:  Foto's niet in het artikel opgenomen.

  ( interesse in de originele digitale teamfoto's, die in dit artikel zijn geplaatst? stuur een e-mail naar John van der Kamp: webmaster@vioddoetinchem.nl )