• Jorn Eijkelkamp gaat VIOD na 19 jaar verlaten

  7 mei 2021
 • Doetinchem – Vorige maand maakte aanvoerder Jorn Eijkelkamp van VIOD Doetinchem bekend, dat hij vanaf het volgende voetbalseizoen voor hoofdklasser Sportclub Silvolde zal uitkomen. De beslissing van de getalenteerde voetballer van VIOD komt niet onverwachts. Inmiddels heeft Jorn Eijkelkamp, doordat er definitief een streep door de KNVB geplande RegioCup is gekomen, zijn laatste officiële wedstrijd voor VIOD gespeeld.

  door John van der Kamp

  Binnenkort neemt hij afscheid van zijn club VIOD, waar hij 19 jaar heeft gevoetbald. Gestart in 2002 bij de F’jes op sportpark De Hoop. Hij heeft twee kampioenschappen achter zijn naam staan. Eerst met VIOD B1 in 2013 en in 2017 met VIOD 1. Opvallend detail is dat de beide kampioenschappen zijn behaald onder trainer Jan Lorsé. Ook het behalen van promotie naar de 2e klasse in zowel 2014 en als in 2018 behoren tot zijn hoogtepunten in 19 jaar VIOD.

  In chronologische volgorde “Jorn Eijkelkamp 19 jaar voetballer bij vv VIOD”.

  Geboren te Doetinchem, 09-05-1996, zoon van Erik en Ingrid Eijkelkamp.

  Aangemeld als lid bij VIOD op 18 maart 2002.

  In het seizoen 2002-2003 is Jorn gestart bij VIOD en maakte deel uit van één van de zes F-teams, die VIOD voor het seizoen 2002-2003 bij de KNVB had aangemeld.

  In het laatste nummer van iedere jaargang van het clubblad VIOD-VISIE werden de team-indelingen voor het nieuwe seizoen gepubliceerd.
  In het seizoen 2003-2004 vinden we Jorn terug in het team VIOD F2 met: Marius Brugman, Jorn Eijkelkamp, Pim Reukers, Kim de Rode, Jeffrey Schierboom, Jorrit Schuurman, Isaac Talman, Twan Voorthuysen en Max Wellink. De trainers zijn: Enrico Horst en Danny Sangers. De teamleider is Erik Reukers, de vader van Pim.

  “Wat voor de F1 gold, geldt in principe ook voor de F2. Alleen zij werden wel 2x kampioen. In de 1e helft van de competitie hadden ze het wel erg gemakkelijk en hoopten we met z’n allen dat de 2e helft toch wel eventjes iets moeilijker zou worden. En het werd ook moeilijker, maar toch slaagden die rakkers er weer in. Ondanks het vertrek door verhuizing van 1 van de trainers. Met deze resultaten eindigden zij dus erg hoog bij het teamresultaat van alle pupillenteams, dat moge duidelijk zijn”, aldus August van Onna.

  Op 18 april 2003 wordt een Zeskamp voor de E- en F-pupillen georganiseerd en iedere speler ontvangt een rapport. Het rapport van Jorn ziet er als volgt uit en behaald hiermee de 13e plaats:
  Doeltjes-schieten 5 (4) Ingooien 4,90 (12) Hardlopen 8,28 (10) Dribbelen 15,81 (9) Ver-schieten 5,90 (10) Doel-schieten 5 (5).

  In het seizoen 2004-2005 wordt Jorn geselecteerd voor het team VIOD F1 met de volgende spelers:

  Steijn Hendriksen, Lars Rietman, Wouter Scheepstra, Dion Teloh, Mike Thus, Furkan Usta, Jeroen Westerhof en Volkan Yilmaz. O.l.v. van trainers Enrico Horst en Jan v.d. Brink. De tussenstand medio april 2005 laat zien dat VIOD F1 op de 4e plaats staat. In de VIOD-VISIE van juli 2005 zijn twee pagina’s gevuld onder de titel VIOD F1 seizoen 2004-2005 in Vogelvlucht.

   

  In het seizoen 2005-2006 wordt Jorn ingedeeld bij VIOD E1 met de volgende spelers:
  Machiel Admiraal, Dion Teloh, Hidde Wildenbeest, Jeroen Westerhof, Toey Migchels en Wouter Scheepstra. O.l.v. de trainers Marco de Vries en Wiebe Nelissen. Teamleider is: Huub Wildenbeest, de vader van Hidde. In de VIOD-VISIE van december 2005 aandacht voor VIOD E1 en heeft de titel “VIOD E1, voetballend een geslaagde 1e seizoenshelft”. VIOD-VISIE nummer 4 van april 2006 bevat twee pagina’s over VIOD E1 ” VIOD E1. “Met een vriendenteam kom je het verst”!, aangevuld met 9 actiefoto’s. Het seizoen 2006-2007 is het laatste seizoen in het team VIOD E1, met Marco de Vries als trainer en de teamleiders Mark Teloh en André Scheepstra. Tot zover de publicatie van de teamsamenstellingen bij de pupillen afdeling van VIOD. Het voetballen op een grootveld breekt ook voor Jorn nu aan. Op een heel veld ontwikkelt Jorn zich meer en start direct in het D1 team van trainer Kevin Bischoff met assistent Stijn Tomesen. In de C1 is Vincent Bosch twee seizoenen zijn trainer.

  Het hoogtepunt bij de junioren behaald hij met de B1. Als tweedejaars B wordt Jorn met VIOD B1 kampioen en weet ook de Bekerfinale te bereiken waar niet minder dan PEC Zwolle B1 de tegenstander is. De finale in Schalkaar wordt door onze B1 met trainer Jan Lorsé nipt verloren. Na dit kampioensjaar geen VIOD A1, maar direct door naar het vlaggenschip van VIOD.  

  Junioren

  2007-2008 VIOD D1, trainer Kevin Bischoff, assistent Stijn Tomesen en leider Marc Teloh

  2008-2009 VIOD D1, trainer Kevin Bischoff, assistent Lex Overbeek en leider Marc Teloh

  2009-2010 VIOD C1, trainer Vincent Bosch en leider André Scheepstra

  2010-2011 VIOD C1, trainer Vincent Bosch, assistent Mick Hermsen en leider Vincent Bles

  2011-2012 VIOD B1, trainer Ruud Garretsen, assistenten Mick Hermsen en Thomas Jansen en leider Vincent Bles

  2012-2013 VIOD B1, trainer Jan Lorsé, assistent Mick Hermsen en leider Vincent Bles

  Het eerste jaar van Jorn in VIOD 1 wordt een seizoen om nooit te vergeten. VIOD heeft zich de afgelopen twee seizoenen de promotie naar de tweede klasse aan haar neus voorbij laten gaan. De druk om te promoveren is hoog, maar de start van VIOD 1 in het seizoen 2013-2014 met trainer Sander Huls is niet geweldig en de resultaten vallen tegen. Het bestuur van VIOD stelt halverwege de competitie Huub van Laarschot als trainer aan, die voor de ommekeer moet zorgen. Op de laatste speeldag weet VIOD directe degradatie te ontlopen en pakt zelfs na de 3-1 winst tegen OBW de laatste periodetitel. Het verloop van deze nacompetitie is bekend en VIOD promoveert naar de 2e klasse. VIOD acteert slechts één seizoen in de 2e klasse en zakt daarna af naar de 4e klasse. Voor VIOD 1 en dan ook voor Jorn breekt na twee degradaties weer een goede periode aan. Het bestuur van VIOD weet Jan Lorsé als hoofdtrainer te strikken en dit resulteert direct in een kampioenschap in de 4e klasse. Het seizoen daarna in 3C wederom een promotie, nu via de nacompetitie naar de 2e klasse. VIOD staat weer waar het hoort te zijn en Jorn Eijkelkamp speelt zijn beste wedstrijden voor VIOD en scoort met regelmaat. In de slotwedstrijd van het seizoen 2018-2019, uit tegen DCS Zevenaar wordt handhaving behaald.

   

  Eerder in dit seizoen vermeldt De Gelderland met een vette kop “Jorn Eijkelkamp de held van VIOD”. Na het missen van een strafschop weet Jorn kort voor tijd toch de winnende treffer tegen UNION binnen te schieten. Na dit seizoen wordt half maart 2020 de competitie i.v.m. Corona de competitie stil gelegd en eindigt VIOD op plaatst 11. De KNVB laat weten, dat er geen degradanten zijn. Enkele kampioenen weten wel te promoveren, door mutaties in de hogere klassen. Jorn begint hierdoor in het seizoen 2020-2021 weer in de 2e klasse, maar dit is van korte duur. Corona heeft ook het amateurvoetbal nog steeds in de greep. Er worden slechts drie competitiewedstrijden gespeeld, waarvan twee zelfs zonder publiek. VIOD scoort in deze drie wedstrijden slechts tweemaal en behaalt geen enkel wedstrijdpunt. Jorn Eijkelkamp scoort thuis tegen DVC’26 en het doelpunt uit bij sc Varsseveld is een eigen doelpunt. Na de Corona stop wordt alleen nog in kleine groepjes getraind en ook deze competitie wordt niet meer uitgespeeld. Begin mei laat de KNVB weten dat ook door de RegioCup een streep gaat. De verloren thuiswedstrijd tegen DVC’26 blijkt dan de laatste officiële wedstrijd van Jorn in VIOD 1 te zijn geweest en is het voetbalseizoen over.

  VIOD 1

  2013-2014 VIOD 1, trainer Sander Huls, assistent Jan v.d. Brink. Trainer Huub van Laarschot maakt seizoen af. 3e Klasse C: Promotie via nacompetitie.

  2014-2015 VIOD 1, trainer Wilhard Knipscheer, assistent André Schel. Fethi Ozerdogan wordt halverwege de trainer. 2e Klasse i: Via nacompetitie volgt degradatie

  2015-2016 VIOD 1, trainer Tim Bakens, assistent Wilbert Nakken. 3e Klasse C: Degradatie

  2016-2017 VIOD 1, trainer Jan Lorsé, assistent Manfred Wieben. 4e Klasse D: Kampioenschap

  2017-2018 VIOD 1, trainer Jan Lorsé, assistent Manfred Wieben. 3e Klasse C: Promotie naar 2e klasse

  2018-2019 VIOD 1, trainer Jan Lorsé, assistent Kevin Bischoff. 2e Klasse i: Handhaving

  2019-2020 VIOD 1, trainer Jan Lorsé, assistent Kevin Bischoff. 2e Klasse i: Competitie door corona afgebroken

  2020-2021 VIOD 1, trainer Jan Lorsé, assistent Kevin Bischoff.  2e Klasse i: Competitie door corona afgebroken

  Tot slot

  De nu 24-jarige Jorn Eijkelkamp beschikt over een groot aantal belangrijke voetbalaspecten. Naast zijn techniek en het maken van een mooie actie, beschikt Jorn over echte voetbalintelligentie. Weet met zijn snelheid de ruimtes te vinden en beschikt over een geweldige trap. Ook als aanvoerder beschikt hij over een sterke mentaliteit. In de afgelopen seizoenen heeft hij laten zien de juiste beslissingen te nemen en snel te handelen. De overstap naar hoofdklasser Silvolde komt dan ook op het juiste moment. Binnen een paar jaar zal blijken of deze keuze een opstap zal zijn voor een vervolg en de hoofdklasse geen eindstation zal zijn.  

  VIOD wenst Jorn heel veel succes toe en hoopt hem regelmatig terug te zien op Sportpark Dichteren.

   

  Tekst: John van der Kamp, Statistieken: August van Onna, Foto’s: Erik Eijkelkamp.