• In Memoriam: Rob Leonards

  30 jun 2022
 • Diep graven in de historie van VIOD levert op dat Rob zich het seizoen 1964-1965 aanmeldde als lid. Dan toch al 17 jaar. Geen ervaring bij de jeugd. Op 3 oktober 1964 debuteerde hij in het 3e elftal tegen SVGG 2. Uitslag onbekend. VIOD heeft dan maar drie seniorenteams (tussen 1955 en 1962 zelfs maar twee). Ook het seizoen 1965-1966 speelt Rob in het derde team, maar ook nu heel weinig. Zijn totale score aan seniorenwedstrijden komt maar op acht. Toch is er een foto uit die tijd…….

  Zelf amper actief binnen de lijnen, maar al snel wel in touw voor de jeugd. In de zestiger jaren groeit VIOD als kool en Rob levert zijn aandeel in de jeugdbegeleiding. Met diverse “collega’s”, maar doorgaans een duo vormend met Tonnie Kock (vele jaren later ook weer samen sterk functionerend in JC en Fair Play Commissie).

  In de periode 1968 tot 1978 groeit VIOD van vijf pupillenteams naar liefst negen. Rob is dan in acht seizoenen betrokken bij training/begeleiding van pupillenteams. In het seizoen 1976-1977 wordt hij kampioen met de E1. Een talentrijke groep! Niet helemaal zeker, maar getuige het embleem op zijn trainingspak zeer aannemelijk dat Rob zich toch nog binnen de lijnen heeft bewogen, maar dan als (officiële) scheidsrechter.

  Tussen 1978 en 1988 is hij achtereenvolgens actief met Tonnie Kock (2 jaar E1), Wim Elferink (D2, D1 en met C1 kampioen), een seizoen D2 met Richard Keuben, drie seizoenen met Frans Heebing (E3, E2, D2). Vanaf 1985 is Rob pupillensecretaris als lid van de Jeugdcommissie. In die functie zorgt hij  wekelijks voor de noodzakelijke communicatie vooral via VIOD-INFO. In 1993 stopt hij in die functie na een lange periode van hechte eensgezinde belangenbehartiging van het jeugdvoetbal bij VIOD. Met als bijzondere herinnering het wekelijkse kaarten in de kantine na afloop van de “vergadering”. Een kaartclub? Nee, de jeugdcommissie moet ontspannen na gedaan overleg.

  Ongetwijfeld een hoogtepunt, teken van gestage groei, is de inschrijving van het 500e lid in 1988. Na zo veel jaren pupillenvoetbal stapt Rob in 1993 over naar de junioren. Waar zoon Rik dan in de A1 keept. Trainer is Willem Wensink. Twee seizoenen later is Bennie Theijssen de leider. Het seizoen 1996-1997 zien we Rob bij de B1 van trainer Hennie Roenhorst. Vanaf 1998 is Rob weer bij de A1, maar nu samen met Marinus Floors. Dat laatste blijft bijna elk seizoen zo, maar met andere trainers: Dick Kornegoor twee seizoenen en ook Wilhard Knipscheer zo kort. Vervolgens nog één seizoen onder Felix Monasso en dan Ferhat Ozerdogan.

  Bij VIOD staan de beginjaren van deze eeuw in het teken van verhuizing van Wijnbergen naar Dichteren, maar ook in het bevorderen/bereiken van Fair Play. Rob stopt in 2004 als jeugdleider, maar treedt toe tot de Fair Play Commissie. Zes leden telt deze commissie en Rob staat voor de categorie JEUGD. Logisch gezien zijn carrière tot dan!  De club geraakt in rustiger vaarwater en de commissie dunt uit. Niet elk lid waardeert straffen van “eigen jongens”. Hoe terecht ook. Toch blijft de club actief streven naar Fair Play.

  Op Dichteren krijgt VIOD een heel nieuwe structuur (nog maar 5 bestuursleden, maar nieuw zijn 5 managers). Tonnie Kock wordt de manager vrijwilligerszaken en Rob is lid van de Vrijwilligerscommissie. In 2007 telt VIOD meer dan 200 vrijwilligers. De commissie bestaat dan uit Gert-Jan Zoethout, Rob Leonards, Tiemen de Geeter en Tonnie Kock. Dit viertal zal heel wat zaken bij de horens pakken. Zoals op 3 juni 2012 de VIOD Vamiliedag. Meulensteen/Wiel Coerver-methode. Een zeer succesvolle dag, maar omdat de commissie zich structureel onvoldoende gesteund voelt door het bestuur is dit hun laatste “kunstje”. Ze stoppen. Op 7 november 2012 wordt Rob gehuldigd: samen met Jan Eltink 50 jaar lid van VIOD. Heel spijtig dat daar de band met de club, met VIOD, werd losgelaten.

  August van Onna