• In Memoriam: Frans Bleumer voormalig secretaris van VIOD overleden

  21 mrt 2020
  |
  • 0
 • Afgelopen maandagavond is voormalig secretaris van vv VIOD Frans Bleumer op 83-jarige leeftijd overleden. De uitvaart heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Via deze weg willen wij namens het bestuur en alle leden de nabestaanden heel veel sterkte wensen bij het verwerken van dit verlies.

  Frans Bleumer overleden.

  Door August van Onna

  Een stille kracht mogen we hem wel noemen. Met grote verdiensten voor de club.
  Hij begon als speler in een tijd dat pupillen nog niet voetbalden. Op 30 oktober 1953 werd hij aangemeld als lid, dan nog net geen 17!
  Zijn debuut maakte hij op 1 november in de A. VIOD heeft dan drie jeugdteams: A, B en C. En een zelfde aantal seniorenteams. Hij speelde dat seizoen 12 wedstrijden. Het seizoen erna – als De Graafschap uit de startblokken schiet – speelt hij in het tweede elftal. Niet meer dan 6 wedstrijden. Einde voetbalcarrière.

  VIOD beleeft dan barre tijden. Ligt aan de beademing. Op de ledenlijst zien we Frans pas weer terug vanaf 1 september 1967. Als niet-spelend lid. Het zal te maken hebben gehad met de “boterhamzakjes-actie” van de toenmalige voorzitter Michel Verhagen. Die met die actie meer binnen bracht dan de totale jaar-contributie. De familie Bleumer nam gedreven deel aan deze actie.

  Toen Verhagen in 1968 plotseling stierf en er nieuwe roergangers gezocht werden bleek Frans bereid het secretariaat op zich te nemen. Van een dan nog kleine club. Op de Buitengewone Algemene Jaarvergadering van 21 juni 1968 in zaal Berendsen werd hij gekozen als bestuurslid. In de functie van secretaris.
  VIOD is dan al fors in de groei. Ruim honderd jeugdleden tegen de helft een seizoen ervoor. Apart dat deze secretaris geen telefoon had en graag en veel vertoefde achter in zijn diepe tuin. Menig nieuw lid meldde zich daar ook aan.

  Een paar jaar later is dat aantal leden opnieuw verdubbeld en moet op sportpark De Hoop een unieke uitbouw plaats vinden. De bouw van 1972. Dit DB weet van aanpakken. Frans zal er twaalf jaar als secretaris deel van uitmaken.
  Naast voorzitter Wim Kuster en penningmeester Theo Hebing was er in die zeventiger jaren vorige eeuw weinig verloop van medebestuursleden. Samen met vooral Theo Gijsberts (11 jaar), Theo Kaal (7), Jan van Hal (6) en Ton Rietveld (5) werd de kar getrokken. Ook onder de trainers was opvallend weinig verloop (3). Tijdens de jaarvergadering van 24 juni 1980     – 42 leden aanwezig - nam hij officieel afscheid van de club.

  Frans Bleumer mag een ware stille kracht worden genoemd. Stond voor zijn taak, maar wilde niet op de voorgrond. Hij mocht zeker heel erg trots zijn op wat er in de periode dat hij secretaris was met de club gebeurde. Vooruitgang! Het eerste elftal van de 2e klasse afd. Gelderland naar de 3e klasse KNVB. Van 4 seniorenteams naar 8. De jeugd van de lagere regionen op naar het hoogste niveau in die dagen: interregionale jeugd met tegenstanders uit het betaalde voetbal. Maar vooral ook volop voetbalplezier gefaciliteerd voor velen. Ook – vooral ook – voor minder getalenteerde.

  vv VIOD is Frans Bleumer veel dank verschuldigd.