• In de media: VIOD viert negentigste verjaardag

  10 sep 2018
 • Doetinchem - Zaterdag 1 september was het 90 jaar geleden dat voetbalvereniging VIOD het levenslicht zag. Op die dag werd met de jubileumreceptie een startsein gegeven voor diverse festiviteiten. Het afgelopen feestweekeinde werd afgesloten met een reünie en een foto met rond de 800 leden en oud-leden. "Die foto is kenmerkend voor de binding binnen de vereniging."

  Vooruitgang Is Ons Doel werd in 1928 opgericht als voetbalvereniging. Later maakten gymnastiek, wandelen, korfbal en tafeltennis op verschillende momenten deel uit van de vereniging. De eerste voorzitter was de heer Duijf en tegen Doetinchem werd de eerste wedstrijd gespeeld. Een paar feiten uit de geschiedenis van de Doetinchemse voetbalvereniging.

  August van Onna is al 61 jaar lid van VIOD. Hij is archivaris van de club en luisterend oor voor iedereen. "Zo kan ik toch nog iets voor de club doen," zegt de oud-trainer van VIOD die de club tussen 1969 en 1977 één kampioenschap en twee promoties bezorgde. Voor alle vrijwillige werkzaamheden die hij voor VIOD deed en doet, ontving hij tijdens de jubileumreceptie de Gouden Speld van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.
  Joop Steentjes is het langst lid van VIOD, 64 jaar. Na het tijdperk Van Onna werd hij in 1977 trainer van het eerste elftal. "Hoogtepunt was het kampioenschap in 1980. Wij promoveerden voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de derde klasse. Samen met August hebben we het jeugdvoetbal bij VIOD op een hoger peil gebracht."

  Jos Tiemessen is voorzitter van de club die zo'n 1000 leden heeft. Tijdens de jubileumreceptie overhandigde hij een cadeau aan het jongste lid, de 5-jarige Jop Helmink en aan het oudste lid, de 87-jarige Henk Tempel. "VIOD heeft de sfeer en gemoedelijkheid zoals die in de wijken Dichteren en Wijnbergen beleefd wordt. Sport en gezelligheid gaan hier hand in hand." Tiemessen bekleedt voor het tiende jaar een bestuursfunctie. "De organisatie is anders dan vroeger. Nu zijn er vier managers en twee coördinatoren die de club als het ware regelen. Het aantal vrijwilligers neemt af en de rol van de ouders is anders geworden."

  Wanneer Tiemessen vooruitkijkt dan blijft de organisatie het grootste speerpunt. "Wij kijken naar verbindingen die we kunnen leggen om het sportbeleid aan de organiserende kant te ondersteunen. Sportservice Doetinchem zou daar een grote rol in kunnen spelen. Het plezier staat echter voorop en dan komen de successen vanzelf. Bij ons is iedereen een topper, of je nu in het tiende of in het eerste speelt. Daardoor is iedereen gelijk."
  Er staan verschillende jubileumfestiviteiten op de kalender. Onder andere een sportcafé en een heuse jubileumbingo. In januari komt er een fotoboek uit met een terugblik op de afgelopen negentig jaar.

  door Hans Hissink

  Klik hier door naar het artikel online

  Dit krantenartikel verschijnt in de uitgave van Doetinchems Vizier, editie woensdag 12 sept. 2018

   

   

   

  Vlnr: Joop Steentjes, Henk Tempels en August van Onna tijdens het jubileum van VIOD.  (Foto: Roel Kleinpenning)