• Het vlaggenschip van VIOD ondergaat metamorfose

  2 jul 2020
 • Met de komst van 8 talentvolle spelers uit eigen opleiding ondergaat VIOD voor het nieuwe voetbalseizoen een ware metamorfose. Evenzoveel spelers zijn voor trainer Jan Lorsé niet meer beschikbaar. Het vertrek van Max Jansen (DZC’68) en met het stoppen van routinier Vincent Bosch (2e team) was vooraf rekening gehouden, zo ook met het stoppen van aanvaller Huub Oosterink. Aanvaller Mike Severs gaat zijn geluk beproeven bij hoofdklasser Spcl. Silvolde en spits Victor Steinhauwer keert weer terug naar ’s-Heerenberg. Door uitlopende redenen hebben het drietal Lex Overbeek, Dion Teloh en Joppe Derksen 2e klasser VIOD verlaten. Acht jonge, maar vooral fitte jeugdspelers staan nu klaar om de opengevallen plaatsen in te nemen met aanvulling van twee nieuwkomers.

  Door John van der Kamp

  Het is altijd even afwachten hoe het uitpakt, maar op papier ziet het er goed uit en men is heel tevreden met de groep die er nu staat. Het team is een mooie mix van ervaren, jong ervaren en jonge spelers. En met de komst van de verdedigers Jair Lucas (VDZ Arnhem) en Daan Driever (SDOUC) heeft VIOD ook wat ’body’ en ervaring kunnen toevoegen. De technische staf heeft dan ook goede hoop dat VIOD met deze selectie zich zal handhaven in de 2e klasse en binnen 2 jaar nog een stap kan maken richting middenmoot en subtop.

  8 talentvolle spelers staan te popelen om een basisplaats te veroveren

  Thom Teunissen, middenvelder

  Afgelopen seizoen heeft Thom Teunissen, de jongste telg die vanuit de eigen jeugdopleiding overkomt, al kunnen ruiken aan het hoogste niveau van VIOD. Thom slaat de leeftijdscategorie JO19 over en is een aanwinst op het middenveld. “Ik hoop veel speelminuten te kunnen maken en mij zo door te ontwikkelen. Afgelopen seizoen heb ik al gemerkt dat het spel anders wordt gelezen. Er is meer vrijheid, maar ik zal sneller moeten handelen”, vertelt de nog 16-jarige Thom Teunissen, die op het Graafschap College de studie Marketing en Communicatie volgt.  VIOD zal dit talent moeten koesteren. Een speler met een goede trap en inzicht en heeft ondanks zijn jonge leeftijd de lengte mee.

  Twan Esman, aanvaller

  Afgelopen jaar was Twan Esman de spits van VIOD JO19-1 en heeft menig doelpunt op zijn naam weten te zetten. In de oefenwedstrijd met VIOD 1 tegen PAX heeft hij zich al laten horen en kwam tot scoren. “Ik hoop nog veel te kunnen leren om beter te worden. Het liefst word ik diep aangespeeld, daar ben ik het sterkst”, laat Twan Esman weten, die helemaal gek is van het spelletje en het 4e jaar ingaat met zijn studie Sport & Bewegen. “Als we ons handhaven zou al gaaf zijn, maar ik hoop op meer”.  

  Jur Kramers, middenvelder

  Ook Jur Kramers heeft gekozen voor de studie Sport & Bewegen op het Graafschap College en laat zich als middenvelder gelden als een bal-afpakker, oftewel stofzuiger. Maar Jur heeft meer in zijn mars. “Afgelopen seizoen heb ik onze aanvallers menigmaal met een lange pass in de diepte weg kunnen sturen, dat ligt mij wel en ik wil veel leren van de huidige basisspelers. Ik hoop op veel speelminuten”, is de wens van Jur Kramers, die na zijn huidige studie een fysio-opleiding wil gaan volgen.

  Nick Janssen, verdediger

  Als je het over een mandekker hebt, dan valt Nick Janssen onder deze categorie, maar is als verdediger op iedere plek inzetbaar. Weet zijn taken goed uit te voeren en is klaar voor het grote werk. “Ik start eerst bij VIOD 2 en ik hoop van de ervaren Vincent Bosch veel te kunnen leren. Afgelopen seizoen heb ik al diverse wedstrijden bij VIOD 2 meegedaan en mijn wens is om door te stromen naar VIOD 1”, aldus Nick Janssen, die in Apeldoorn een Hbo-opleiding Hotelmanagement geniet. “Ik kan mijn studie met het voetbal bij VIOD goed combineren, ik blijf in Doetinchem wonen”.

  Mathijs Hartman, verdediger

  De in Den Haag geboren Mathijs Hartman speelt al vanaf de F’jes bij VIOD en heeft bij de jeugd alle standaard teams doorlopen. De verdediging is zijn plek, ondanks een tijdelijke uitvlucht als aanvaller. “De langste man van de tegenstander is altijd voor mij, die zoek ik op. Dat vinden ze niet fijn, want ik ben snel en sterk aan de bal”, laat Mathijs Hartman een beetje lachend weten. “Ik volg een BBL-opleiding bij Mac Donalds. Vier dagen werken, één dag naar school. Ik ruil m’n vrije zaterdag nu in voor de zondag. Ik wil kost wat het kost een basispositie veroveren”.

  Damian Weber, aanvaller

  Damian Weber wordt genoemd als een explosieve aanvaller, maar is ook een technicus. Voor hem treedt een fase aan om nog slimmer te gaan voetballen. “Ik zal meer rust moeten bewaren, ook in balbezit. Ik wil dat nog vaak te gehaast doen. Mijn taak zal zijn om mensen voor de goal vrij te spelen, de bal goed neerleggen. Afgelopen jaar hebben we de verdediging van de tegenstander vaak in verwarring kunnen brengen. Nu kijk ik vaak wat de tegenstander doe, dat kan ook anders. Het spelletje bij de senioren is anders, ik zal mij moeten ontwikkelen en slimmer moeten zijn”, aldus Damian, die op de HAN de studie Leraar Lichamelijke opvoeding volgt.

  Mylan Schnitzler, middenvelder

  Het kampioenschap met VIOD F10 staat Mylan Schnitzler nog vers in het geheugen. Nu is het andere koek. Hij heeft bij VIOD in alle standaard teams gespeeld. Vanaf de D1 tot aan de JO19 was hij als middenvelder een vaste waarde. Toch gaat Mylan starten bij VIOD 2 waar hij onder trainer René Zents klaargestoomd moet worden voor VIOD 1. “Als middenvelder moet ik het hebben van mijn passing en techniek. Ik hoop bij de senioren fijn te kunnen voetballen, er zullen meer ruimtes zijn, dat bevalt mij wel”, vertelt Mylan Schnitzler, die ook voor het team O23 zal uitkomen. “In september ga ik starten op het Graafschap College”.

  Jesse van Haarlem, aanvaller

  Verwacht zal worden dat Jesse van Haarlem samen met Twan en Damian de aanval van VIOD gaan vormen. Afgelopen seizoen hebben zij menig verdediging weten te verassen. Ook Jesse pakt met regelmaat zijn doelpunten mee. “Een man passeren en op snelheid het doel kiezen, dat ligt mij wel. Geef die bal maar op mij. De jongens weten mij wel hoe ze mij diep kunnen aanspelen. Natuurlijk zal ik eerst ervaring moeten pakken, speelminuten maken, maar ook die assist geven. Daar geniet ik ook van”, glundert Jesse van Haarlem, die een uitstapje van 2 seizoenen maakte om bij Zelos te gaan voetballen. Ook Jesse volgt een BBL-opleiding. Vier dagen in de bouw als timmerman. “Mijn mooiste tijd tot nu toe bij VIOD is geweest met trainer Marco de Vries. Via de D2 naar de D1. Een toptrainer”.

   

  Tekst & Foto’s:  John van der Kamp