• Interview: “Het is mijn wens om van VIOD een ambitieuze, goed georganiseerde vereniging te maken”

  7 dec 2021
 • In dit interview blikken we samen met André Hermsen, sinds één jaar voorzitter van v.v. VIOD, terug op het afgelopen jaar. Een jaar waarin het coronavirus de wereld in zijn greep hield en ook in de sportwereld zijn sporen heeft nagelaten.

  Het coronavirus houdt de wereld al een tijd in zijn greep en heeft ook een enorme impact op de amateursport. Wat is je motivatie geweest om juist nu de voorzittershamer op te pakken?

  “Nadat ik ben gestopt met voetballen, werd ik elftalleider bij VIOD en zat ik in de sponsorcommissie. Toen het oude bestuur - al voor de coronapandemie - aangaf voornemens te zijn af te treden, hebben we met zes enthousiaste vrijwilligers de handschoen opgepakt. Omdat er in deze periode geen fysieke ledenvergaderingen konden plaatsvinden, zijn we - in goede samenwerking met het oude bestuur - interim gestart. Tijdens de algemene ledenvergadering, afgelopen zomer, zijn we officieel in functie getreden. 

  Bij de beslissing om voorzitter te worden van deze mooie club heb ik niet gedacht aan wat het me kost, maar wat het VIOD en mijzelf oplevert. Inmiddels levert het mij al een jaar lang erg veel positieve energie op. Dan maakt het niet uit hoeveel tijd dit kost. Mijn belangrijkste motivatie was het besef dat vooral in deze onzekere tijd actie ondernomen moet worden om de club overeind te houden.”

  Inmiddels ben je circa een jaar voorzitter van VIOD. Hoe kijk je terug op deze periode?

  “Ik geniet ervan hoe vrijwilligers met elkaar samenwerken en hoeveel we met z’n allen voor elkaar krijgen. We bouwen aan een organisatie met korte lijnen waar initiatief wordt getoond en knelpunten samen worden opgelost. Onze belangrijkste doelstelling was financieel gezond de coronaperiode doorkomen. Dit is tot nu toe gelukt, mede dankzij onze leden die VIOD massaal trouw zijn gebleven.”

  Wat zijn het afgelopen jaar de hoogte-en dieptepunten geweest?

  “Eén van de hoogtepunten vind ik het uitrollen van ons nieuwe kledingplan. Onze doelstelling is om dit seizoen al onze 50 teams (jeugd en senioren) te voorzien van een nieuw gesponsord wedstrijdtenue. Dit gaat lukken. Daarnaast hebben sponsoren het mogelijk gemaakt dat we na de winterstop aan ieder spelend lid een nieuw presentatiepak kunnen uitreiken. Ook worden onze scheidsrechters in een nieuw tenue gestoken.

  Een dieptepunt klinkt dramatisch, maar ik denk dat ik niet de enige ben die gedacht heeft dat het normale leven in september bij de start van de competitie weer snel zou terugkomen.”

  Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

  “Mijn wens is om van VIOD een ambitieuze, goed georganiseerde vereniging te maken, waar plezier, vooruitgang en saamhorigheid centraal staan. Een vereniging waar de leden trots op zijn. Trots op hun team en op zichzelf. Bij VIOD moeten prestatief voetbal en recreatief voetbal samengaan. Naast het voetbal zie ik onze club ook als een maatschappelijk betrokken vereniging, waar ruimte is voor maatschappelijke projecten en samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een vitale samenleving. Ons sportpark zie ik als een centraal punt in de omliggende wijken.”

  Het bestuur en technisch kader van VIOD hebben de ambitie uitgesproken om het prestatieve voetbalklimaat binnen de vereniging van een positieve impuls te voorzien. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling en hoe vind je dat het gaat?

  “Het eerste elftal is ons vlaggenschip en heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd en de overige leden. Het eerste elftal verbindt en verhoogt de betrokkenheid bij VIOD. Wij willen graag dat VIOD-1 een stabiele tweede klasser is. Ons eerste elftal heeft zeer goede maar jonge spelers die komen uit onze eigen jeugd. Met het aantrekken van hoofdtrainer Rudi Vonk denken wij de perfecte match gevonden te hebben om het team te laten groeien.

  Bij de jeugdafdeling kent iedere leeftijdscategorie minimaal 1 prestatieteam in de hoofdklasse. Het is erg belangrijk dat alle jeugdteams goed opgeleide trainers hebben. Hierin willen we verder investeren. Er is een vacature voor Hoofd Opleidingen die hiervoor de lijnen gaat uitzetten en de trainers gaat begeleiden en coachen.”

  Als we kijken naar VIOD 1. Wat zijn jouw verwachtingen voor dit seizoen?

  “Onze ambitie is klassebehoud. Het elftal heeft de kwaliteit en de wil om te presteren. De resultaten blijven tot nu toe wat achter, maar we doen steeds goed mee. VIOD-1 is een hechte groep die goed met elkaar omgaat. Wanneer we zo blijven spelen zie ik het goed komen. En als het ons lukt om deze groep bij elkaar te houden, dan zie ik de toekomst positief tegemoet!”