• Gouden KNVB speld voor August van Onna

  5 sep 2018
 • Stilletjes gehoopt, maar toch was het een grote verrassing voor August van Onna. Uit handen van de KNVB-ambassadeur ontving August van Onna, op de druk bezochte Jubileumreceptie van VIOD in Doetinchem, de hoogste KNVB onderscheiding "De Gouden Speld van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. "De naam van de uitreiker weet ik niet, zoiets sla je niet op. Hij had wel een bijzondere naam voor zijn functie binnen de KNVB", weet August van Onna te vertellen, die zo trots is als een pauw op deze bijzondere onderscheiding .

  KNVB-spelden zijn al eerder en zeer verdiend uitgereikt, ook aan VIOD-mensen. "Tot mijn verbazing werd gemeld, dat deze gouden de eerste van die kleur in de geschiedenis van VIOD was. Ik heb het nog even gecheckt en het klopt. Wel is in het verleden al eens een tweede zilveren bondsspeld uitgereikt aan dezelfde persoon. Wim Kuster ontving deze voor grote verdiensten op twee gebieden. Ten eerst als bestuurder van VIOD, waarvan 14 jaar penningmeester en 15 jaar als voorzitter,  en een jaar of dertig de aanjager van voor de Toto en Lotto als grote en onmisbare bron van inkomsten voor de club", aldus August van Onna, die zelf in 1978 door de KNVB werd onderscheiden met de Bronzen Speld.

  August van Onna is iemand met uithoudingsvermogen en de titel 'Man van Lange Adem' past bij hem. "Het laatst werd ik gehuldigd voor 60 jaar lidmaatschap. Ik was toen eigenlijk al 61 jaar lid. Verder heb ik naast de Bronzen KNVB speld ook de Zilveren VIOD-speld en Gouden VIOD-speld mogen ontvangen", vult de nu 80-jarige August van Onna aan, die eerder dit jaar gehuldigd werd voor zijn extreem lange lidmaatschap. "Vanaf 1952 speelde ik twee seizoenen bij de jeugd en vanaf 1959 bij de senioren".

  De KNVB ambassadeur prees in zijn speech Van Onna voor zijn verdiensten voor de KNVB, maar haalde ook een aantal functies aan waarmee Van Onna zich in de loop der tijd verdienstelijk heeft gemaakt voor VIOD. August van Onna was zichtbaar geraakt door de mooie woorden en het warme applaus dat hem ten deel viel maakte wel duidelijk dat de aanwezigen deze bijzondere onderscheiding voor August en wat hij voor VIOD heeft gedaan zeer konden waarderen.

   

   door John van der Kamp

   foto's: Erik Eijkelkamp/Media vv VIOD

   ┬ęcopyright vv VIOD Doetinchem