• Een erg kort seizoen? VIOD beleefde ooit zijn langste seizoen.

  17 apr 2020
 • Ruim een maand is nu het sportpark gesloten. De competitie is stil gelegd en sinds enkele weken weten we dat de het seizoen ten einde is. Geen promotie of degradatie. Of toch wel?

  De KNVB heeft nu te kennen gegeven om toch nog een promotie toe te kennen, mocht er ruimte zijn door clubs die voor het nieuwe seizoen kiezen om op zaterdag te spelen. Verschillende club in de regio hebben al een verzoek ingediend. Naast VVG'25 heeft ook Gendringen een verzoek neergelegd. De Arnhemse clubs MASV, VDZ en SML hebben eveneens de KNVB gevraagd om bij ruimte ook een stapje hoger te willen voetballen. sv Grol uit Groenlo zal niet achterblijven en zo zullen er meer clubs volgen.

  VIOD staat, als je rekent vanuit verliespunten, op een nacompetitie plaats en zal wederom in de 2e klasse uitkomen.

  Een kort seizoen is ten einde. Onze archivaris August van Onna keek door de jaargangen heen en kwam uit een opmerkbaar detail.

  Hieronder het artikel "Een erg kort seizoen? VIOD beleefde ooit zijn langste seizoen".

   

  Half maart 2020 einde seizoen. Niet te geloven zo kort dit seizoen. Toch niet normaal! Van september tot maart is maar een half seizoen. Wat had er allemaal niet nog kunnen volgen?
  Een moeizaam verloop is er vaker geweest. Soms was er vooraf al vrees voor stagnatie en werd dan bepaald dat ongeacht de eindstand er geen promotie of degradatie zou plaats vinden. Dat overkwam VIOD 1 toen het in 1943 kampioen werd, maar niet promoveerde. Een seizoen met slechts tien wedstrijden. Bijzonder dat jaar was het meespelen van drie Concordianen omdat in Wehl principieel alle sport werd stopgezet. Zoals bij VIOD de afdeling Gymnastiek dat ook deed.

  Het voetbalseizoen 1944-1945 werd nog wel gestart, maar niet afgemaakt. Vanwege de oorlog.

  Het kan ook heel anders verlopen…… Normaal eindigt elk seizoen als het weer mooi wordt. Er waren seizoenen dat dan gestart werd met “zomeravondvoetbal”. Buiten de bond om. Binnen de club zijn er velen die daar goede herinneringen aan hebben en sterke verhalen kunnen vertellen.

  Er is één seizoen geweest waarin voor VIOD de laatste officiële wedstrijd pas na bijna een vol jaar werd gespeeld en wel het seizoen 1961-1962.
  Dat seizoen startte de bond (afd. Gelderland) met een 4e klasse. Altijd was de 3e klasse het laagste niveau geweest. Die 4e klasse startte klein (nieuw opgegeven teams), maar zou aan het einde van het seizoen aangevuld worden met degradanten uit de 3e klasse. Feitelijk iets nieuws, want eerder was er geen degradatie, immers de laagste klasse.
  Op de 8e plek in die 3e klasse, goed voor degradatie, eindigden dat seizoen VIOD 3 en Gaanderense Boys 3 gelijk. De noodzakelijke beslissingswedstrijd zou op 11 juni 1962 (Tweede Pinksterdag) gespeeld worden in Zelhem op neutraal terrein, maar werd bij VIOD op De Hoop gespeeld. Een kwartier voor afloop bij een 2-0 stand stuurde scheidsrechter A. Zieverink een Gaanderense speler van het veld. Een grote mond van de aanvoerder en het betreden van het veld door supporters uit Gaanderen zorgden er vervolgens voor dat de scheidsrechter de wedstrijd staakte.
  Pas 5 weken later werd het moment van het uitspelen vastgesteld, maar kreeg de bond het verzoek uit Gaanderen de HELE wedstrijd over te laten spelen. Verder uitstel! Het bondsbestuur wees dit verzoek af en daarom werd eindelijk op 19 augustus 1962 het restant uitgespeeld. Er werd niet gescoord en Viod bleef in de derde klasse.
  Een seizoen dat ongeveer een VOL JAAR heeft geduurd. Het VIOD-team in die eindstrijd bestond uit jonge gasten (o.a. gebr. Hageman, Joop Steentjes, Theo Kremer), allen tussen     18 en 22 jaar, met één routinier: Willy Seggelinck (36).

  Nog wat data betreffende het seizoen 1961-1962:
  VIOD 2 en VIOD 3 speelden bij elkaar in de poule. In deze poule nog een Doetinchemse club: het eerste team van Slangenburgse Boys (die club bestond van 1954 tot 1964 en speelde in wijnrood shirt en zwarte broek).
  Op 17 september was de wedstrijd De Graafschap 5 – VIOD 2  2-0
  Op 1 oktober de wedstrijd Wolfersveen 1 – VIOD 3  7-2 met de melding: “…. Hoewel het Viod-team met maar 9 spelers op het veld verscheen…”. Barre tijden!!

  Archivaris.

   

  Foto:

  Zomeravondvoetbal rond 1980. Een team met een erg hoog VIOD-gehalte!

  Centraal gehurkt de secretaris van onze supportersclub Frans Bleumer.

  Wie herkennen we nog meer?

   

  Staand van links naar rechts:  1 ? - Jos Middelkamp - 3 ? - 4 ?  - 5 ? - Vincent Bles - 7 ? - 8 ?  

  Zittend van links naar rechts:  9 ? - Huub van Laarschot - 11 ? - Frans Bleumer - 13 ? - 14 ? - 15 ? -