• 19 april 2021: Landelijke dag tegen pesten

  18 apr 2021
 • Op 19 april is de 'Landelijke Dag tegen Pesten'. Op deze dag wordt in Nederland extra aandacht besteedt aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. 
   
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pestgedrag alleen maar erger wordt naarmate we ouder worden. Op scholen wordt één op de tien leerlingen gepest. Op het werk één op de acht en in het bejaardentehuis één op de vijf mensen. En toch blijven veel mensen zeggen dat pesten een kleuterding is. 

  Dagelijks hebben jong en oud te maken met pesten/pestgedrag. Op school, tijdens sport maar ook op het werk van jullie ouders komt pesten voor. Wat de een als plagen of grapje beschouwd wordt, kan voor de ander pesten zijn. Dat heeft vergaande consequenties voor de persoon of personen die dat overkomt. 

  Ook bij VIOD proberen wij - bestuur en vertrouwenspersonen - de jeugdleden, leiders, trainers en ouders te bereiken om zelf in actie komen om pestgedrag in hun eigen omgeving te herkennen en te stoppen.  

  Spreekt dit onderwerp je aan en wil je er direct meer informatie over? Kijk dan eens op https://centrumveiligesport.nl/onderwerpen/pesten. Hier vind je informatie over hoe je pestgedrag kan herkennen en wat je er aan kan doen. Ook is er een gratis e-learning beschikbaar. Een registratie per e-mail volstaat.

  Eind september vindt "de week van het pesten" plaats. Ook in deze week zullen we vanuit VIOD aandacht geven aan dit onderwerp. In de hoop dat de richtlijnen het dan toelaten, zullen we bijeenkomsten organiseren voor trainers en leiders over dit onderwerp.